תקציר שאלת המאזין/ה
יונה ליאור מספרת על תינוק עם בעיות שינה ובוכה כל הזמן, ואיך ניתן לעזור להבין את התינוק ולהעניק לו מסגרות, ואורח חיים רגוע, ושלווה.
מנחה: בוקר טוב.
יונה ליאור: בוקר טוב, שבוע טוב.
מנחה: בבקשה.
מאזינה: לפני ארבע שנים ילדתי את הבן שלי ומהבלידה אני סובלת המון מלארגיות לאוכל, אני לא מעכלת לא לקטוז וחלב וגם לא קמח לבן. לא גלוטן, רק קמח לבן.
יונה ליאור: הבנתי.
מאזינה: עכשיו, רציתי לשאול אם יש משהו שאפשר לפתור את זה, וממה זה נובע...
יונה ליאור: תראי קודם כל, בדרך כלל מישהו שיש לו בעיה של לקטוז, סביר שיהיה לו גם בעיה של גלוטן, אבל אם זה גלוטן אז זה לא רק קמח לבן אלא לכל הקמחים, כי גם בלחם המלא שאת קונה אותו יש מעט מאוד קמח לבן. אם תסתכלי על המרכיבים שלו, זה לא מאה מאה אחוז...
מאזינה: אבל עשיתי בדיקה לגלוטן ויצא לי שאני לא רגישה לגלוטן, וכשאני אוכלת קמח לבן אני סובלת מנפיחות וכאבי בטן...
יונה ליאור: גזים... זה אומר שאת לא מפרקת את האוכל. קודם כל אני כל כך מודה לך, את ככה בין האותיות הקטנות אמרת שעשית בדיקה לגלוטן. קודם כל אני רוצה להגיד משהו לכל אלה שאובחנו בגלוטן והם משוכנעים שלא נמצא שהם לא רגישים לגלוטן – לבדיקת גלוטן יש מספר פרמטרים שצריך לבדוק אותם.
נכון יש שלוש בדיקות של דם שאפשר לעשות אותם, זה נקרא טרנסאמיה-גלוטמין, אנטי GDP, נוגדנים IGG, IGA, יש כל מיני נוגדנים שהם צריכים להיות ביחד. יש אפשרות לעשות ביופסיה שזה פחות נעים – לעבור דרך הקיבה.
אבל יש עוד פרמטירים – אנשים שיש להם אנמיה, נשים שלא יכולות להכנס להריון, אנשים שיש להם ערכים בכדוריות הדם מאוד לא תקינות, אנשים שיש להם כדוריות דם לבנות, זה צריך לקחת את כל הקומפלקס הזה, אי אפשר להסתמך רק על בדיקה אחת, כמו שאני לא מסתמכת על אנשים שבאים אלי והסוכר שלהם מצביע שהוא מאוזן, הגלוקוז שלהם מאוזן.
לכן, צרךי לבדוק עוד כמה פרמטרים ואני כאירידיולוגית יכולה לראות את הדברים האלה ולצערי הרבה פעמים אני שולחת אנשים ואומרת להם יש לכם סכרת, "אבל הרופא שלי אומר שלא", וכשאני הולכת לשלוח אותם לבדיקה ספציפית לעשות, לצערי זה מתגלה שיש להם לא סכרת – אבא של הסכרת.
עכשיו לגבי השאלה שאת שאלת אותי אני רוצה להסביר. תשמעי. מערכת העיכול שלנו, הקיבה, צריכה לחטא את האוכל שלנו. בורא עולם עשה לנו תהליכים בתוך מערכת העיכול שלנו שאפילו חצץ אנחנו יכולים לאכול אותו, אם המערכת שלנו מאוזנת, אם יש להם את הפרמטרים של חומצות, של אנזימים שיפרקו את האוכל.
כשהתהליכים האלה לא קיימים בגוף אנחנו הופכים להיות אלרגים לכל תהליך – לבוטנים, לאגוזים, ללחם, לחלב, לטחינה, לשומנים. החוכמה לגלות את הדבר הזה, לתת לאדם את האנזימים שהוא צריך אותם ובעצם למנוע את האלרגיות. כי זה הדבר הכי הכי חשוב שבעצם צריך לטפל בו.
מאזינה: ואיך אני מטפלת בו?
יונה ליאור: דרך לראות את הצבע עיניים שלך, דרך לראות את הגלגל שיותר קרוב לאישון.
מאזינה: עכשיו העין שלי ירוק קצת בפנים אבל המסגרת בחוץ היא שחורה ויש לי המון חריצים בתוך הירוק.
יונה ליאור: אז זהו, בתוך הירוק זה בעצם אומר שאת צריכה לדעת שהרקמה היא קצת יותר חלשה, זאת אומרת לעשות קצת יותר דברים במתינות, לעשות יותר דברים במחשבה תחילה, זאת אומרת לא להחליט להרים את הכל הבניין עכשיו לקראת פסח. זאת אומרת, לעשות לעצמך תכנית פעולה של כל יום מה את צריכה לעשות כדי לא למצוא את עצמך שאת עושה את עצמך עושה את הכל בבת אחת...
מאזינה: כן.
יונה ליאור: אבל הצבע הירוק זה גם אומר שאת ילדה מאוד מרצה, ילדה מאוד טובה, ילדה שמטפלת בכולם, והצבע הכהה שיש לך מסביב לאישון, שהוא מתקרב ללבן, זה אומר בעיות עור, בעיות בכלי הדם שלך. מה הצבע שיותר קרוב לאישון, לנק' השחורה?
מאזינה: ירוק ובחוץ זה שחור.
יונה ליאור: קרוב קרוב את תשימי לב שיש לך כתום או צהוב שבגלל זה את מתקשרת לתכנית ואת אומרת שאני א מעכלת את האוכל.
מאזינה: יותר כתום.
יונה ליאור: זה אומר אל תגלי לאף אחד שאת מאוד אוהבת לחם, פסטות, עוגות...
מאזינה: אני אוכלת מאוד בריא...
יונה ליאור: השאלה מה זה נקרא בריא כי כל אחד, את יודעת, זה מאוד אינדיבידואלי מה שנקרא בריא. מה שבריא לי לא בריא לך, מה שבריא למישהו אחר זה לא בריא לנו...
מאזינה: ויש אפשרות להפטר מהאלרגיה ללקטוז וחלב?
יונה ליאור: ועוד איך ועוד איך ועוד איך... צריך לראות איזה אנזימים חסרים לה, את יודעת יש לקטוז, יש גליפז, יש גלוטן, יש המון אנזימים שאנחנו מפרקים אותם בגוף.
מנחה: אולי זה המקום להדגיש ולאמר שאת לא רק מאבחנת את גם מטפלת
יונה ליאור: נכון מטפלת זה אומר גוף-נפש נפש-גוף, אי אפשר לטפל במערכת העיכול שלה בלי לבדוק גם את המערכת הרגשית, עם כל מה שמשתמע מסביב.
מנחה: אז תודה רבה למאזינה שהייתה איתנו.