נדון: טיפול בחוסר ביטחון ובחוסר מעש
תמצית: מאזין מספר יונה כי בנו, בגיל 22, סובל מחוסר ביטחון ולא עושה דבר עם עצמו. יונה ליאור מסבירה שהסיבה לכך עשויה להיות בהלם כלשהו: יכול מאוד להיות שהילד ניסה לבצע דברים בגיל צעיר אך הוא נכשל, ובשל תחושה זאת הוא מנוע לנסות לעשות דברים. דרך הטיפול בתופעה, לדברייונה, היא טכניקות למידה. כלומר, אבחון אירידיולוגי מצביע על הסיבות השונות בגינן הילד מעדיף לא לעשות דבר, ולאחר מכן היא מלמדת אותו כיצד להתנהג באופן אחר שיועיל לו.
תמצית מקוצרת:יונה ליאור מסבירה כיצד ניתן לטפל בחוסר מעש כתוצאה מפחד או מחוסר ביטחון.
תגיות: חוסר מעש, חוסר ביטחון.
מאזין: בוקר טוב.
יונה ליאור: בוקר טוב. אנחנו איתך.
מאזין: דניאל.
יונה ליאור: כן, דניאל. אנחנו איתך. מה רצית לברר ?
דניאל: שאלתי שאלה לגבי הילד.
יונה ליאור: אנחנו לא קיבלנו את השאלה, אז רק אם תוכל לחזור עליה.
דניאל: מדובר בחוסר ביטחון. הוא לא עושה עם עצמו כלום.
יונה ליאור: בן כמה הוא ?
דניאל: בן 22.
יונה ליאור: דרך העיניים אפשר לראות אנשים...
מנחה: סליחה, המאזין, אם אתה יכול לדבר איתנו בצורה יותר ברורה כי אנחנו לא שומעים אותך כל-כך ברור.
דניאל: לא שומעים אותי ברור ?
מנחה: עכשיו יותר טוב.
יונה ליאור: אני רק אחזור על השאלה שלך, כי טוענים שלא שמעו אותה: יש לך ילד בן 22 שלא עושה עם עצמו שום דבר.
דניאל: כן.
יונה ליאור: אתה לא יודע אם זה נובע מחוסר ביטחון או מדברים אחרים.
דניאל: כן.
יונה ליאור: דרך העיניים אפשר לראות אנשים, שרוצים לעשות הרבה דברים, אבל הם לא יודעים כיצד לעשות זאת. בשפה שלנו זה נקרא טכניקת למידה. זאת אומרת, אנחנו יכולים לראות את הסיבה בגינה הוא לא יכול לממש את עצמו.
דרך העיניים אפשר לראות אנשים שמתנהלים בחייהם באופן לא ממוקד. כלומר, הם הולכים לכל מיני כיוונים, ובסוף היום הם מגיעים לביתם גמורים והרוגים כשלא הספיקו לעשות שום דבר והכול שרוי בבלגן בעייתי. יש אנשים שרוצים לעשות, אבל הם לא יודעים כיצד לעשותם. מצב זה מכניס אותם להלם בעקבותיו הם לא עושים דבר. הם, ככל הנראה, נכשלו מספר פעמים והם נמצאים במצב דומה להלם, שהם לא יודעים מה לעשות.
אבחון אירידיולוגי יכול להצביע על הדברים שמציקים ומשפיעים עליו, ולתת לו כלי התמודדות. למשל, התופעה הזאת מצביעה על אנשים, שיש להם איזושהי יכולת, אבל הם לא יודעים כיצד להוציאה לפועל. לחילופין זה כמו שאדם מקבל מתכון למרק, אבל כשהוא מגיע הביתה ורואה את: הקישואים, הדלעת והבטטה, הוא שואל איך הכול נכנס לסיר.
דרך התהליך הזה אנחנו יכולים לזהות את הגורמים ולעזור לו, כי זה מאוד חשוב, שהילד הזה, בן ה-22, יממש את עצמו. אתה לא יודע עם כמה אנשים בני 50 ו-60 נפגשתי, וכששאלתי אותם האם החליטו מה לעשות מתי שיהיו גדולים והם עדיין לא ידעו. לכן, אם אתה אבא שדואג ורוצה לטפל בילד, אז חשוב להביאו לאבחון כדי לראות מה התהליכים שגורמים לבעיה, כגון: חוסר ביטחון, פחדים, לחץ ומתח. בכל אלה אפשר לטפל ולעזור. בסדר?