נדון: חוסר מעש כתוצאה מחרדות
תמצית: מאזינה מספרת ליונה כי בתה, בת ה-22, איננה מסוגלת להחליט ולבצע דברים בשל חרדות. המאזינה, שכבר אובדת עצות, מעוניינת לדעת האם ניתן לאבחן מה מפריע לילדה. יונה מסבירה כי באירידיולוגיה ניתן לאבחן את מצבה של הבת. בהקשר זה יונה מציינת, שלא מדובר בהתנהגות חריגה, והיא מטפלת באחרים שנמצאים במצב דומה. לדבריה, הטיפול מתמקד בלימוד ובסוג של הקניית מיומנויות המאפשרים לשלב בין מספר דברים מבלי להיכנס לחרדה מעצם השילוב. הטיפול במיומנויות יכול, בין היתר, לסייע למטופל לבחור גם בכיוון תעסוקתי שיתאים לו, ולא בכיוון לא מתאים בו הוא רוצה להשתלב.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה למאזינה על הדגשים של טיפול אירידיולוגי באנשים שאינם מסוגלים להחליט, ונתקפים חרדות לאור זאת.
תגיות: חרדות
מאזינה: הלו ?
יונה ליאור: בוקר טוב. אנחנו איתך.
מנחה: שלום.
מאזינה: הלו. (אתם) איתי ?
יונה ליאור: כן. כן. רק את.
מאזינה: או.קיי. שלום לך.
יונה ליאור: שלום.
מאזינה: האם אני מדברת עם יונה ?
יונה ליאור: כן. בוודאי.
מאזינה: שלום לך.
יונה ליאור: בוקר טוב.
מאזינה: יונה, שמי שושנה אברהם.
יונה ליאור: כן.
שושנה: ואני מדברת בקשר לבתי.
יונה ליאור: כן.
שושנה: יש לי ילדה בת 22 וחצי, שכבר מזה שנים רבות לא עושה עם עצמה שום דבר, והיא ילדה מוכשרת.
יונה ליאור: כן.
שושנה: ילדה שבאמת יכולה (שמע לא ברור), אבל כל פעם שהיא מגיעה להחלטה, וצריך להתחיל לבצע, היא נסוגה. בזמן האחרון משיחות שניהלתי איתה אני מבינה שזה נובע מחרדות.
יונה ליאור: שושנה, קודם כל אני אוהבת אותך. אני רוצה להסביר לך שאת לא יודעת איך אני רואה את זה בעיניים, ואני גם אומרת לאנשים איזה מקצוע מתאים להם.
את יודעת, יש אנשים שרוצים מאוד-מאוד להיות כמו, אבל שהם מגיעים להיות כמו הם כבר לא רוצים.
מנחה: כי זה לא הם ממש.
יונה ליאור: נכון, כי זה לא הם. אני יכולה לראות את זה דרך העיניים ולהסביר לבן אדם למה הוא מתאים, ומה טוב לו לעשות בחיים. את לא יודעת כמה אנשים כאלה עושים מעל ומעבר להיות באיזשהו תהליך מסוים, או במקצוע מסוים, ופשוט לא מתאים להם. לכן אפשר לעזור.
שושנה: אני רוצה שתביני שהיא בחוסר מעש מוחלט.
יונה ליאור: כן. אבל תראי, פשוט אין לי את הזמן לדבר על האירידיולוגיה, אבל אני רוצה להגיד לך שיש אנשים, שאם נותנים להם יותר משני פרטים, שני דברים, שהם צריכים לעשות בו זמנית, הם לא יודעים מה לעשות ואז הם מקבלים שוק ונעמדים.
אני מספרת את זה באבחון לאנשים, שלמשל, דבר כזה יכול להיות שאם החלב בבוקר רותח על האש והתינוק בוכה הם לא יודעים למי ללכת קודם.
מנחה: ועוד צריך למהר לעבודה ולגן וכולי.
יונה ליאור: נכון. אני רוצה להגיד לך, שושנה, את לא יודעת כמה השיחה הזאת חשובה, ואני יכולה לעזור לאנשים. אני מלמדת את האנשים האלה שמהערב הם צריכים להוציא את הבגדים החוצה ולסדר, כדי שמחר בבוקר הם יתארגנו. אם לא הם מוציאים את כל הארון...
מנחה: התארגנות.
יונה ליאור: כן. התארגנות. אחרת מה שקורה (זה) שבבוקר כל הארון נמצא על השולחן (משנה) על המיטה. אני מספרת לאנשים האלה איך הם צריכים לבשל, כי אם, למשל, הם רואים יותר משניים-שלושה פריטים על השיש הם נעמדים דום, והם לא יודעים מה לעשות.
שושנה: השאלה שלי בעיקרון היא כזאת: האם אפשר לאבחן מה באמת מפריע לילדה הזאת ?
יונה ליאור: בוודאי. בוודאי. לא הייתי מציעה לך, ולא הייתי מוסיפה לך עוד פרטים, אילו הייתי יודעת שאי-אפשר לעזור.
שושנה: כן.
(קטע לא קשור)
יונה ליאור: תקשיבי, ילד כזה יוצא מתוסכל. אבל, את יודעת, כשאת אומרת לילד כזה: לך תסדר את החדר. הילד מסתכל על החדר ואומר: מה יש לי לעשות בחדר. אם לא אמרתם לו לשים את הנעלים בארון ואת הספרים בכוננית הוא לא יידע מה הוא צריך לעשות. את יודעת כמה ילדים כאלה...
שושנה: על-אף גילה היא כבר בת 22.
יונה ליאור: כן.
מנחה: אולי כדאי להמליץ לאימא לא להיבהל כל-כך.
יונה ליאור: נכון. לא להיבהל. את יודעת, אני רוצה להסביר לך...
שושנה: אני כבר באמת אובדת עצות.
יונה ליאור: תקשיבי, שושנה, אני רוצה להגיד לך שאת לא צריכה להיות אובדת עצות. אני אומרת לך שאפשר לפתור. הבעיה שאנחנו מגדלים את הילדים שלנו על-פי, מה שנקרא, מדרגות. אנחנו הולכים לטיפת חלב (אז) הילד צריך לעשות כך וכך. זאת אומרת, יש, מה שנקרא, סקאלות.
את צריכה לקחת בחשבון שאירידיולוגיה אומרת מה טוב לילד, (והיא) מלמדת את המשפחה איך אפשר לעזור לילד כזה. יש, למשל, אנשים שלוקחים דבר, והם צריכים "לשכב על זה" ו"לישון על זה" ולתת תשובות. יכול להיות שהבת שלך בדברים האלה יכולה להיות יותר טובה. אז אין לך מה לדאוג, ואין לך מה לחשוש. זה בסדר. אפשר לעזור ואפשר לטפל, ומומלץ לטפל בזה.