נדון: טיפול בתסמונת טורט
תמצית: מאזינה מספרת יונה ליאור על קרובת משפחתה בת 13.5, הסובלת ממצמוץ תדיר בעיניים. יונה ליאור מסבירה למאזינה שמדובר בסימפטום של תסמונת טורט, המתבטאת המצמוצים, או בתנועות בלתי רצוניות של הגפיים. בשלב חמור יותר גם נוספים קולות. יונה מציינת כי האבחון צריך להתמקד בחסרים, כדוגמת ויטמינים ומינראלים, אך לא ניתן לשלול גם מערכת יחסים בעייתית עם אחד ההורים או עם שניהם. המאזינה מספרת יונה כי ילדה זו מאוד לחוצה בשל רצונה להצליח בלימודים ומתוקף דרישות שהיא מעלה לעצמה. האבחון והטיפול האירידיולוגי במקרה כזה יכול להצביע על הסיבות השונות למחלה תוך שהוא מלמד את ההורים טכניקות למידה והתמודדות עם מצבים אלו על-מנת לסייע למצבה.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור משוחחת על תסמונת טורט: על הסיבות השונות להיווצרותה ועל טכניקת הטיפול בה.
תגיות: תסמונת טורט, ויטמינים ומינראלים, לחץ ומתח
מאזינה: הלו.
יונה ליאור: בוקר טוב, אנחנו איתך.
מאזינה: כן. שלום-שלום, יונה. יש לי בעיה . אני רציתי לשאול בקשר לטיקים בעיניים.
יונה ליאור: או.קיי.
מאזינה: ילדה בת 13 וחצי במשפחה. מסיימת עכשיו כיתה ז', שזו כיתה מאוד קשה עם המבחנים. בכל אופן, היא כל הזמן ממצמצת חזק בעיניים. אין לה שליטה על זה. לפעמים יותר ולפעמים פחות, בזמן עייפות הרבה יותר. אימה מעירה לה מידי פעם והיא רק מתעצבנת.
יונה ליאור: נכון. אסור להעיר.
מאזינה: נכון. אני יודעת. זה לא נעים.
יונה ליאור: זה רק לשים יותר מלח על הפצעים.
מאזינה: נכון, אבל כבר אי אפשר לראות את זה. את יודעת, זה מעצבן מאוד.
יונה ליאור: או.קיי.
מאזינה: רציתי רק לתאר לך את הילדה. (מדובר) בילדה מחוננת.
יונה ליאור: אני רוצה, ברשותך, (להפסיק) אותך.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: כשמישהו מגיע אליי לאירידיולוגיה אני מעדיפה רק לדעת את השם של הפציינט או הפציינטית, ולא לדעת (את) ההיסטוריה שלו. אני רוצה להתאים את עצמי למה שרואים בעיניים ולא למה שההורים מספרים.
זה (הטיקים בעיניים) נקרא בשפה המקצועית (תסמונת) טורט (Tourette Syndrome). זה סוג של מצמוץ, שיכול להיות בעיניים ובפה. הוא יכול להיות גם בתנועות בלתי רצויות בידיים וברגליים.
מאזינה: כן, כן.
יונה ליאור: כשזה, חס וחלילה, מחמיר זה יכול להיות גם עם הבעות של קולות וכל מיני דברים.
מאזינה: אוי-אוי-אוי.
יונה ליאור: המטרה שלנו זה לפתור את הבעיה ולא, מה שנקרא, "לשים מלח על הפצעים". לילדה הזאת יש, כנראה, בעיה של מתח עצבי גבוה מאוד, וזאת הדרך שלה (הטיקים) להביע את הדבר הזה.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: זה יכול להתבטא בלהזיז חפץ בכל מיני דרכים. אבל הטיפול בזה הוא לראות איזה חסרים – מינראלים וויטמינים – חסרים לה בגוף, איזה תוספים ומה בדיוק הבעיה שלה. האם יש לה בעיה בקשר עם מישהו מההורים. יכול להיות שמצפים ממנה לדברים, שהיא לא יכולה לעשות. אני יודעת להגיד להורים גם את זה, כשהילדה מגיעה לאבחון.
אבחון דרכי הוא מאוד חשוב, כי אני יכולה להגיד לה איך למנוע ממנה טיפולים תרופתיים. הרפואה הקונבנציונאלית...
מאזינה: היא לא לוקחת תרופות. אימה לקחה אותה לרופאת הילדים, שבדקה אותה. במקרה היא גילתה משהו בגרון ונתנה לה אנטיביוטיקה לעשרה ימים.
יונה ליאור: אבל זו לא הבעיה.
מאזינה: אבל לגבי הבעיה הספציפית הזאת היא עשתה כל מיני בדיקות, והרופאה אמרה שאין לה שום דבר.
יונה ליאור: אבל אני רוצה להסביר שיש משהו.
מאזינה: וודאי.
יונה ליאור: תשמעי, הרפואה (הקונבנציונאלית) עובדת בצורה של שטנצים. זאת אומרת, אם יש את הנתונים האלה והאלה זה בסדר. אם אין לך את הנתונים האלה הכול בסדר.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: אנחנו לא מסתכלים בצורה כזו, אנחנו מסתכלים על כל הגוף שאומר איך אנחנו מתמודדים עם הדברים. זה מה שאנחנו כל הזמן אומרים בתוכניות, שאני נמצאת פה מול אבי.
מאזינה: כן. אני מאזינה קבועה שלכם.
יונה ליאור: הבדיקות מרגישות מצוין רק הפציינט מרגיש גרוע. בסדר ?
מאזינה: כן.
יונה ליאור: זאת אחת (הסיבות) שאנשים מגיעים אליי. הם רואים שהכול בסדר, והם פשוט מתוסכלים.
מאזינה: הילדה לא בסדר.
יונה ליאור: את יודעת, הייתי באיזשהו כנס, ורופא שאל את האנשים שהיו באולם, היו שם איזה 500 בכירים בתחום הרפואה. הוא שאל מה זה פסיכוסומאטי. כל אחד שהיה באולם נתן את הרצאתו, את התגובה שלו ואת ההסבר שלו. הוא אמר: יכול להיות. יכול להיות. אחרי ששמע עשרה אנשים גדולים הוא אמר: אתם יודעים מה זה פסיכוסומאטי. פסיכו זה אומר שהרופא הופך להיות פסיכי, והפציינט הופך להיות סומאטי. הכוונה שלפציינט כואב ומפריע, והרופא הוא פסיכי כי הוא לא יודע מה הוא צריך לעשות איתו. אין לו כלים, והוא לא יודע איך לאבחן אותו.
מאזינה: אין פיתרון.
יונה ליאור: זהו, אני רוצה להסביר שדרך האירידיולוגיה יש פיתרון, שכולל גם את ההורים, כי יכול להיות שיש שם איזשהו לחץ ומתח.
מאזינה: לחץ. לחץ. אני יודעת שיש לה מתח, ושיש לה בעיה. אימה עובדת וחוזרת ב-16:00, והילדה הזאת אחראית על הילדים הקטנים יותר להגיש להם צהריים. יש לה דרישות מעצמה, והיא מאוד-מאוד מסודרת. היא רוצה להיות אחת המצוינות בכיתה, והיא באמת משיגה את זה.
יונה ליאור: אני רוצה להגיד לך משהו, ולהסביר לך את הדברים. תשמעי, יש אנשים שאת יכולה לתת להם משימות, ואת יכולה לדבר איתם במשימות: את יכולה לעשות את זה, את צריכה לשטוף את הכלים, להוריד את הזה ולעשות כך וכך.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: ויש ילדים שאת צריכה לרשום להם מה הציפיות שלך מהם, ואז הם יכולים להתמודד יותר בקלות על הדברים. תשמעי, כשילדה כזאת מגיעה אליי לאבחון ההורים מקבלים טכניקה איך צריכים לעבוד מול הילדה הזאת, ואיך צריכים לשתף את כל הילדים, שכולם יעשו כל מיני דברים, ולא רק הילדה הזאת, כדי שהיא לא תרגיש שהיא לא יכולה להתמודד או שהתיק (יותר מידי) כבד עליה.
מאזינה: היא מאוד-מאוד במתח.