נדון: סיבות אפשריות להשמנת יתר
תמצית: יונה ליאור עונה בתגובה למסרון המספר על בחורה בת 15 בעלת עיניים חומות הסובלת מהשמנת יתר, כי קיימים שני סוגי אנשים: האחד נראה מגודל אך הוא סובל מקיבולת עיכול נמוכה והאחר נראה רזה, אך הוא מעכל כמות מזון רבה. הסיבה לכך נובעת מתפקוד מערכת העיכול ומחסרים בחומצות ובאנזימים הדרושים לפירוק האוכל. תופעה זאת ניתנת לזיהוי גם בבדיקת בלוטת התריס, כפי שקיים אצל חולים הלוקחים אלטרוקסין, תרופה הניתנת לסובלים מתת-פעילות בלוטת התריס. תופעה זאת מצביעה גם על אספקט רגשי, המאופיין בקושי להביע מסרים ולהסבירם לסביבה. טיפול בקליניקה של יונה ליאור מתמקד במציאת מקור הבעיה וכן בדרכים הדרושות לטפל בבעיות הפסיכולוגיות הקשורות אליה.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה על הקשר בין השמנה לתפקוד מערכת העיכול ובלוטת התריס, ומציינת התנהגויות נוספות הקשורות אליה.
תגיות: צבע חום, השמנה, מערכת העיכול, בלוטת התריס.
מנחה: בחורה בת 15 בעלת עיניים בצבע חום סובלת מהשמנת יתר חריפה. רצינו לדעת ממה היא משמינה?
יונה ליאור: זוהי שאלה מדהימה. אני רוצה להסביר שיש אנשים שנראים גדולים ומלאים, אבל מבפנים הם סובלים מקיבולת נמוכה. יש אנשים שנראים רזים, אבל הם סובלים מקיבולת גבוהה מאוד כמו של אדם שמן.
מנחה: זה קשור לאחוז השומן בדם ?
יונה ליאור: לא, זה ממש לא נכון. זה קשור לצורך פירוק האוכל, ולאופן הפעולה של מערכת העיכול. לכן, צריך לבדוק איזה חוסרים אנזימטיים מפריעים לילדה בת 15 לרדת במשקל.
את יודעת, יש אנשים שלא אוכלים דבר במשך היום, אבל הם רק מסתכלים על האוכל והם תופחים, פשוט תופחים. את לא יודעת בכמה מקרים כאלה נתקלתי.
מנחה: נכון כאשר אוכלים בלי תיאבון וללא מצב רוח זה פשוט לא...?
יונה ליאור: נכון, אבל במקרה שלה זה בגלל שאין לה תיאבון.
מנחה: בואי נגיד שהפוך.
יונה ליאור: מה שאמרת שייך למערכת הרגשית, וזה במקרה אחר שאני מטפלת. אבל במקרה הספציפי זה שייך לחסרים של אנזימי פירוק, וצריך לבדוק באיזה אנזים או חומצה מדובר. ההשמנה המיותרת לא נובעת מכך שהאדם זולל כל דבר עד שהוא מגיע אליי לקליניקה, אלא בשל פירוק לא נכון.
מנחה: כן.
יונה ליאור: צריך לבדוק את הדברים האלה, ולא להשאירם ללא טיפול.
מנחה: לפעמים זה הפוך. את יודעת, שיש אנשים שאין זה משנה מה יאכלו הם פשוט יראו (משנה) זה סוג של פירוק יתר.
יונה ליאור: נכון. אנחנו רואים את זה לפי מצב היפר או תת של בלוטת התריס, כאשר לאנשים כאלה (אוכל הרבה אבל נראים רזים) יש חוסר שוויון (בתפקוד בלוטת התריס).
מנחה: גם אנשים שאין להם את זה מכיוון שעברו ניתוח או טיפול בעזרת אלטרוקסין (כדורים לטיפול בתת-פעילות של בלוטת התריס) ?
יונה ליאור: כן, אבל לא צריך להגיע לדבר הזה, כי לקיחת אלטרוקסין מצביעה על אנשים בעלי קושי להביע עצמם בעל-פה. זאת אומרת, להגיד את מה שהם רוצים במילים.
מנחה: אפשר במעשים.
יונה ליאור: נכון, הם מביעים עצמם במעשים. אנשים אלו לא יודעים איך להגיד את מה שהם רוצים לומר.
מנחה: וחוסר ההבנה הזה יוצר הרבה בעיות.
יונה ליאור: נכון, הרבה בעיות. שהם מגיעים אליי לקליניקה לאבחון הם גם לומדים את זה.
מנחה: את, בעצם, משלבת בין הגוף לנפש.
יונה ליאור: כן, הגוף והנפש. אני מדברת על כל הנושאים. קודם כל, זה חושף את המטופל, להציב אותו מול מראה ולהראות לו...
מנחה: מי אני, מה אני ואיך אני עובד על זה.
יונה ליאור: נכון, כך יותר קל. אבל רופא, או מטפל, שלא מדבר איתו ולא מעביר לו את המידע שרואים בעין עושה טעות כי שם נמצאת האינפורמציה ממנה ניתן להבין איך המטופל מתנהג ומדבר, או לא לאגור דברים ולהוציאם ב"בום".