נדון: חוסר תיאבון של תינוקת עם מום בלב
תמצית: מאזין מספר יונה ליאור על תינוקת בת 3 חודשים, שבשבוע השלישי לחייה עברה ניתוח באזור הלב בשל היצרות של אבי העורקים. הוא מספר כי הניתוח עבר בהצלחה, אך לאחר הניתוח היא הפסיקה לינוק, ועתה היא שוקלת 3 קילו בלבד והיא מחוברת לזונדה. יונה ליאור מסבירה כי חוסר תיאבון יכול להיות מוסבר על-ידי חסר במלחי תא, הגורמים לחוסר תיאבון, או בשל גודל של מערכת העיכול. אבחון אירידיולוגי יכול לבדוק האם הסיבה לחוסר התיאבון היא פיזיולוגית, כדוגמת איברים כלשהם שהשפיעו על תפקוד הלב והעורקים, או פסיכולוגית, שנגרמה על-ידי חוויות בעייתיות.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה למאזין מה יכולות להיות הסיבות לחוסר תיאבון אצל תינוקת בת 3 חודשים, והאם בעייתה קשורה לבעיות בתפקוד הלב.
תגיות: לב, אבי העורקים, מערכת העיכול
יונה ליאור: ערב טוב.
מאזין: שלום.
מנחה: שלום למאזין. בבקשה.
מאזין: שלום. ערב טוב.
יונה ליאור: ערב טוב.
מאזין: רציתי לשאול האם את מטפלת ומאבחנת ליילודים. מדובר על תינוקת בת 3 חודשים, או שזה עדיין צעיר מידי.
יונה ליאור: לא, ממש לא. אתה יודע כשתינוק נולד הוא נולד עם צבע (עיניים) כחול-אפור או חום-אפרפר.
מאזין: כן. נכון.
יונה ליאור: אחרי חודש-חודש וחצי הצבע מתחיל להתבהר ואז אפשר לראות את התהליכים. אתה יודע מה הצבע שאתה רואה אצל אותו יילוד ?
מאזין: לא, אבל אני אספר לך על הבעיה בקצרה.
יונה ליאור: או.קיי.
מאזין: זו תינוקת שנולדה עם איזושהי בעיה של מום לבבי, אבל עברה ניתוח בשניידר, והניתוח, תודה לאל, עבר בסדר. הבדיקות מראות שהלב בסדר ומתפקד טוב. אבל התינוקת בת ה-3 חודשים לא רוצה לאכול והיא תחת זונדה. עלו כל מיני השארות למה היא לא רוצה לאכול: אולי בגלל שהייתה בת שבוע היה חשש לזיהום, אז נתנו לה הזנה תוך ורידית והמשיכו עם זה עד הניתוח, למרות ובסופו של דבר לא היה שום זיהום. כמה ימים אחרי הניתוח היא שוחררה מכל המערכות התומכות, והיא לא רצתה לאכול.
היא לפעמים מוצצת ולפעמים לא. כל מיני מומחים עשו לה בדיקות בנושא אף, אוזן וגרון. בעיקר בגרון לראות אם יש משהו. נראה תקין.
יונה ליאור: זה בכלל לא קשור לגרון.
מאזין: תשמע, במקרה שלי אפשר לראות איך הילדה הזאת בנויה ומה מצב הרקמות שלה. אתה יודע כמה אנשים באים אליי, שכל הבדיקות שלהם מראות מצוין, והם מרגישים לא טוב. לכן, אפשר לראות. אפשר לראות אם יש לה חסר של מלחים מסוימים, שגורמים לתיאבון, כמו למשל, מלחי תא. אפשר לראות את הדברים. אפשר לראות מה גודל המעי הגס שלה, או המעי בכלל: אם הוא רחב, אם הוא קטן. אם יש לה בעיה באיזושהי רגישות למאכל מסוים. אני מבינה שהיא עדיין יונקת.
מאזין: תראי, היא יונקת ואימא שלה שואבת (חלב). היא מקבלת חלב בגיל הנכון. כלומר, לא משהו שנשאב לפני חודש והיה קפוא או משהו כזה.
יונה ליאור: כן.
מאזין: אבל היו תקופות שאפשר היה לשכנע אותה טיפה למצוץ ממוצצים סופר מיוחדים ויקרים, וכרגע יש מן מצב כזה שהיא שוב תחת זונדה, למרות ובבית חולים אמרו שהם מסלקים את הזונדה. היא גם לא עולה במשקל. היא קיבלה HMF (תרכובת אורגנית של סוכרים) בתחילה זה העלה במשקל, ואחר-כך זה נראה כלא מתפקד. כלומר, אחרי שלושה חודשים היא בקושי 3 קילו וזו האכלה כפויה. זו לא האכלה בכלל.
יונה ליאור: בוודאי, בוודאי. זה כמו אווז. זה כמו שמפטמים אווז.
מאזין: נכון.
יונה ליאור: תשמע, אני רוצה להגיד לך משהו, ובאמת אני אומרת את זה דרך הרדיו. דרך האירידיולוגיה אפשר לראות ילדים שנמצאים במצב רוח לא טוב. אפשר לראות את הדברים האלה ואפשר לראות מה המקור לבעיה.
אפשר לראות חסרים של מלחים ואנזימי עיכול, למשל, אנשים עם חסר של מלחים לא ירצו לאכול. אין להם תיאבון. כמה שתשים להם הם לא יאכלו. אפשר לראות את הדברים האלה ולטפל בזה. דרך האירידיולוגיה אפשר לראות אם זו בעיה פיזיולוגית או פסיכולוגית. אפשר לראות.
מאזין: בשבוע הראשון הילדה ינקה. היא נולדה (במשקל) 1.9 קילו. היא ינקה כמו שצריך, בצורה טבעית. עלתה ב-250 גרם. ברגע שהסיפור התחיל אז (הבלגן) גם התחיל. אז העלו כל מיני אפשרויות: יש תופעה ידועה של השכחה, כי צריך להתרגל לזה.
יונה ליאור: כן, כן.
מאזין: בקיצור. המצב היום הוא על הפנים מהסיבה שאני אומר לך.
יונה ליאור: אם אנחנו ניפגש אני אראה לך, כמו שאני מראה פה עכשיו לאבי, הלב נמצא ליד המעי הגס היורד.
מאזין: כן.
יונה ליאור: זאת אומרת, שדרך התהליך הזה אפשר לראות אם יש איזושהי פגיעה במערכת העצבית של הלב. ולמה היו צריכים לנתח אותה, ולמה היו צריכים לעבור את הדברים האלה.
מאזין: היה לה פגם קרוב מאוד-מאוד ללב. הייתה היצרות של אחד העורקים הראשיים, אבל פיזית זה היה מאוד קרוב ללב, ולכן הניתוח גם היה מהחזית ולא מהצד, שזו פרוצדורה רפואית הרבה יותר פשוטה. אבל זה עבר והיא נותחה בשניידר על-ידי התותחים שלהם.
יונה ליאור: כן, אבל זה בדיוק מה שאני רוצה להסביר כי תופעות כאלה יש אצל אנשים, שיש להם דופק לב מואץ, או אצל הסובלים מטכיקרדיה (קצב לב העולה על הנורמאלי בזמן מנוחה) – דופק לא מאוזן.
מאזין: כן.
יונה ליאור: אז מה שקורה (משנה) אני יכולה להגיד לך שבוגרים עוברים הרבה פעמים צנתורים על לא עוול בכפיהם, כשהבעיה היא בכלל לא בעורק, אלא במקום ובאיבר אחר. הרבה פעמים רואים את התהליך הזה, שמשפיע על הלב, אבל זו לא בהכרח בעיה של הלב.
באירידיולוגיה אפשר לראות איזה איבר משפיע על האיבר, ואותו להצר ולגרום לו שלא יהיה מורחב. כי, למשל, מה שאני מבינה ממה שאתה אומר זה שלילדה יש מערכת עיכול רחבה, ולכן יש היצרות של אבי העורקים ושל זרימת הדם לעורקים.
מאזין: אני לא יודע. הייתה היצרות עד 30% או משהו כזה. ההיצרות תוקנה. זה תיקון כירורגי נטו, כמו תיקון של משאבה. העורק נחתך באיזשהו קטע, ומכיוון שזה גמיש (אז) מושכים אותו, מלבישים אותו ובזה, איך אומרים, נגמר הסיפור. הניתוח בוצע בהצלחה שהיא הייתה בת שלושה שבועות, ומאז היא לא אוכלת.
יונה ליאור: נכון. כמו שאמרתי לך. אפשר לראות אם זו בעיה פיזיולוגית. האם זו בעיה פסיכולוגית, שקשורה לפגיעה רגשית. צריך לבדוק את הדברים האלה.