תקציר שאלת המאזין/ה
יונה ליאור מסבירה כי הפער בטווחים בבדיקות הדם מקורם בהבדלים בין מעבדות של קופות החולים.בנוסף איננה מתייחסת לטווח בסקאלה, אלא למספר עצמו- הערך לנבדק. משום כך, כל שינוי קטן במספר יכול להצביע על שינוי כלשהו בגוף.
נדון: למה יש פער בטווחים של בדיקות הדם ?
תמצית יונה ליאור מסבירה כי הפער בטווחים בבדיקות הדם מקורם בהבדלים בין מעבדות של קופות החולים. למעשה, הטווחים שמופיעים בבדיקות מעבדה מתייחסים לטווחים, שנקבעו במחקרים סטטיסטיים. לכן, ככל שמעבדות מסתמכות על מספר מחקרים ניתן למצוא אצלם פערים בין הטווחים. יונה מציינת כי איננה מתייחסת לטווח בסקאלה, אלא למספר עצמו – הערך לנבדק. משום כך, כל שינוי קטן במספר יכול להצביע על שינוי כלשהו בגוף גם אם רופא המשפחה טוען שאין בעיות.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה מדוע בבדיקות דם הערך לנבדק, ולא הטווחים הקיימים, הוא החשוב ביותר.
תגיות: בדיקת דם, אירידיולוגיה
יונה ליאור: למי ששאל אותנו ב-SMS למה יש פער של הטווחים של בדיקות הדם. בדיקות הדם בנויות בצורה כזו: יש את שם הבדיקה, יש את המספר – התוצאה של הנבדק. אחר-כך יש את הקו הזה, שאנחנו מסתכלים עליו.
מנחה: כן.
יונה ליאור: אני רק רוצה להגיד שיש הבדלים בטווחים בין קופות החולים, בין המעבדות (של קופות החולים) יותר נכון. זאת אומרת, יש מעבדה בצפון...
מנחה: יכול להיות שאתה חולה סכרת בקופת חולים מסוימת ובקופה אחרת אתה לא חולה כזה.
יונה ליאור: נכון. יכול להיות מצב אחר, שאתה לא מאוזן ואז אסור להסתכל על הטווחים האלה. אני רוצה להקריא איזשהו נושא לגבי הטווחים האלה: זוהי החלטה שרירותית. קביעת טווח הנורמה מבוססת על מחקרים גדולים, בהם (השתתפו) הרבה אנשים בריאים. לפי בדיקות הדם שלהם נקבעו הערכים, המהווים את הטווח הנורמאלי. במחקרים שונים יכול להתקבל טווח שונה, ולכן אם המעבדות מסתמכות על מחקרים שונים טווח הנורמה משתנה מעט ביניהם. זה בכלל לא חשוב איפה אנחנו נמצאים בסקאלה, מה שמאוד חשוב זה המספר שרשום ליד השם של...
מנחה: המספר עצמו ולא משנה מה היחס לטווח.
יונה ליאור: נכון. לכן, שמגיעים אליי לאבחון אני יודעת מה מצב הרקמה שלהם ואיך הם (המטופלים) בנויים מבפנים. לכן, גם אם יש להם סוכר 98 או 102, והרופא אומר שהכול תקין, מבחינתי זה כבר מצביע דרך הצבע של העיניים, שהסוכר הוא הרבה יותר גבוה, רק הוא לא צף למעלה במימדים כאלה. בסדר. זה לגבי מי ששאל.
מנחה: או ההיפך. זאת אומרת, יכול להיות שיהיה מצב שהמספר הוא מחוץ לטווח ואת לא תיבהלי כל-כך?
יונה ליאור: לא. אני רוצה להגיד שלהיפך. קודם כל, אני לא מסתכלת בכלל על הטווח. אני חושבת שזו המחלה הכי גרועה. זאת אומרת, מפה נוצרת המחלה. צריך להסתכל על הערך לנבדק, ולא על הטווחים שאנחנו מדברים.
מנחה: כן.
יונה ליאור: בסדר ?
מנחה: טוב.
יונה ליאור: 100%. כן צריך לטפל בזה ולראות את הדברים.